Klase Jedrilica

klasa

OPTIMIST

Je omladinska klasa jednosedih jedrilica za kormilare do 15 godina starosti, koja je priznata od međunarodne jedriličarske organizacije (WS) ima svoje udruženje IODA (www.optiworld.org). Namenjena je za obuku i takmičenje mladih jedriličara širom sveta (180.000 registrovanih optimista u devedeset zemalja što je čini najrasprostranjenijom klasom).

Pravila klase

klasa

ILCA7

To je regatna klasa jednosedih jedrilica za odrasle jedriličare namenjena za rekreaciju i vrhunsko takmičarsko jedrenje (OLIMPISKA KLASA ZA MUSKARCE). Zbog svojih odličnih karakteristika, jednostavnosti i lakog transporta postala je jako popularna klasa u svetu (oko 200.000). U Srbiji se u ovoj klasa jedri od sedamdesetih godina.

Pravila klase

klasa

ILCA6

Regatna klasa jednosedih jedrilica za odrasle jedriličare namenjena za rekreaciju i vrhunsko takmičarsko jedrenje (OLIMPIJSKA KLASA ZA DEVOJKE). Zbog svojih odličnih karakteristika, jednostavnosti i lakog transporta postala je jako popularna klasa u svetu (oko 200.000). U Srbiji se u ovoj klasa jedri od osamdesetih godina.

Pravila klase

klasa

ILCA4

Regatna klasa jednosedih jedrilica za mlade jedriličare namenjena za rekreaciju i vrhunsko takmičarsko jedrenje (PRELAZNA KLASA ZA JUNIORE DO 18 GODINA). Zbog svojih odličnih karakteristika, jednostavnosti i lakog transporta postala je jako popularna klasa u svetu (oko 200.000). U Srbiji se u ovoj klasa jedri od devedesetih godina.

Pravila klase

klasa

Finn

Finn klasa je jednosed sa bogatom istorijom, prepoznat kao muški jednosedi, jedrilicarski čamac na događajima poput Olimpijskih igara. Poznat po svom izazovnom i fizički zahtevnom karakteru, jedrilica Finn zahteva veštinu, izdržljivost i sofisticirano tehničko znanje od jedriličara. Sa svojom velikom jedriličarskom površinom i teškim trupom, čamac je posebno pogodan za teže jedriličare i jak vetar. Na časovima jedrenja Finn, studenti uče sve, od osnovnih principa jedrenja do naprednih tehnika, sa jakim naglaskom na fizičke aspekte jedrenja.

Pravila klase

klasa

470

Klasa 470 je popularan dvosedni jedriličarski razred koji se koristi u mnogim međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre. Specifičan je po tome što omogućava jedrenje sa dva člana posade - kormilarom i jedriličarom, što dodaje element timskog rada. Na časovima jedrenja u klasi 470, studenti uče o tehnikama rukovanja ovim jedrilicama, timskom radu, ali i o specifičnostima takmičenja u ovoj klasi.

Pravila klase

klasa

MICRO

Krstaš sa tri člana posade koji spada u MIKRO – klasu (krstaši od 550Kg). Namenjen je za rekreativno i regatno jedrenje, a kod nas je zastupljen model M550 (dužine 5,5m, širine 2,5m, kabina sa 4 ležaja visine 1,3m, gaz 0,9-1,1m, jarbol do 8m, jedra površine 18,5m i špinaker od 18,5m), koji je proizvodila Brodotehnika iz Beograda, a sad proizvodi firma PAJNIK. U zavisnosti od ugrađene opreme ova jedrilica košta 7.000-12.000 Eur.

Pravila klase

klasa

WINDSURF

Jedro spojeno sa plovilom-daskom pomoću zgloba koji daje potpunu slobodu postavljanja jedra u sve položaje, patentirano je 1966 u Kaliforniji. Daska za jedrenje postaje klasa jedriličarskog sporta početkom 70-ih, a 1978 osniva se IBSA- prva međunarodna organizacija.

Jedrenje na dasci je uvedena u programu Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. a do sada su se koristile daske: Mistral One Desinge, Neil Pryde RS:X i Neil Pryde RS:X hibrid formula.

Pravila klase